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Interpretation of Regulation D by Board of Governors

To the Member Banks of the Second 
Federal Reserve D istrict:

Printed below is a copy of an interpretation issued by the Board of Governors of the Federal 
Reserve System regarding reserves against funds received by member banks in connection with 
instalment loans. The interpretation is to be applied effective with reserve computation periods 
beginning June 9, 1966.

The interpretation will be published shortly in the Federal Register and Federal Reserve 
Bulletin, but it is being sent to you now so that you may have prompt notice of its content.

A l fr e d  H a y e s ,

President.

Reserves Against Funds Received by Member Banks 
in Connection with Instalment Loans

The Board of Governors has been asked to re­
examine its 1928 ruling that member banks must 
maintain reserves, in accordance with Federal Reserve 
Regulation D (12 CFR 204), against hypothecated 
“ deposits”  created by payments on instalment loans.

It appears that in some States the books of com­
mercial banks show as “ deposits”  the funds that are 
paid by a borrower on an instalment loan, until the 
loan is paid in full. The amounts received are not 
immediately used to reduce the unpaid balance due 
on the note, but are held by the bank until the sum 
of the payments equals the entire amount of principal 
and interest. It is understood that under the terms of 
the agreement between the banks and their customers 
the funds so received are assigned to the bank and 
cannot be reached by the borrower or his creditors.

In 1928, the Board first ruled that member banks 
must maintain reserves against such hypothecated 
deposits. An interpretation to that effect was pub­
lished in 1931 (1931 Fed. Res. Bulletin 538), and the 
Board has continued to adhere to that position.

The Board has reconsidered its earlier rulings and 
has decided that where the agreement between the 
bank and borrower is such that instalment payments 
on loans are irrevocably assigned to the bank and 
cannot be reached by the borrower or his creditors, 
such payments are not “ deposits”  regardless of the 
terms used in relevant State statutes or in the bank’s 
books and records and, therefore, are not subject to 
the reserve requirements of Regulation D.

The Board’s earlier rulings on this subject are 
superseded to the extent that they conflict with the 
conclusion expressed herein.
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